Sådan pakker du til fælles vandreture
Selvom det er dejligt at vandre alene, kan det også enormt hyggeligt at vandre i flok. I Danmark er der heldigvis gode muligheder for at begive sig i kast med fælles vandreture enten med folk, du allerede kender, eller med andre vandreentusiaster, du endnu ikke har mødt, via vandregrupper, vandrelaug eller arrangerede vandreture.
Udover det sociale aspekt er der også nogle praktiske fordele ved at vandre med andre. På en fællestur behøver alle nemlig ikke medbringe alt det sædvanlige grej, som en solotur nødvendiggør. Da det altså er lidt anderledes at pakke til fælles vandreture, har vi lavet denne korte guide til dig, så du kan komme godt i mål.
Hvordan pakker du til gruppeture?
Selvom din pakkeliste til fælles vandreture måske kommer til at se en smule anderledes end til en solotur, behøver det at vandre med andre og ikke mindst pakke til fælles vandreture ikke være omstændigt.
Når du skal pakke til turen med din familie, venner eller nye vandregruppe, er der dog nogle overvejelser, der er gode at gøre dig i forvejen. Så undgår du nemlig at gå på autopilot og pakke din rygsæk, præcis som du plejer.
Koordinér med de andre
Det kan være en rigtig god idé at lave en forventningsafstemning om, hvem der tager hvilket udstyr med på jeres fælles vandreture.
På den måde undgår I for eksempel pludselig at stå med fem gryder men ingen bålbriketter, tændstikker eller tændstål til at tænde op i bålet eller spritbrænderen. Ligeledes er det næppe nødvendigt, at alle medbringer grej som en økse eller sav, så det er vigtigt at koordinere med dem, du skal afsted med. Det er nemlig træls at bære rundt på unødvendig oppakning og sidde tilbage med følelsen af, at du havde de forkerte ting med.
Det at være velforberedt og kunne klare sig selv sidder dybt i mange, der tilbringer tid i naturen. Derfor kan det også virke grænseoverskridende pludselig ikke at skulle pakke alting selv. Det kræver derfor tilvænning at pakke til fælles vandreture, hvor I i fællesskab er ansvarlige for mad, vand til madlavning, udstyr til bål, underholdning og evt. strøm. Men med en god kommunikation med de andre i vandregruppen er det ingen sag, og det bliver hurtigt en vane at forventningsafstemme og planlægge en fælles pakkeliste.
Pakkeliste til fælles vandreture med overnatning
Selvom der er meget udstyr, I kan koordinere, hvem der medbringer på fælles vandreture, er der selvfølgelig nogle ting, du skal sørge for at have med til dig selv, hvis du skal have en behagelig tur.
Vi har derfor opdelt vores vejledende pakkeliste i to dele, hvoraf den første dækker de ting, du skal pakke til dig selv, mens den anden del handler om det fællesudstyr, som det ikke er nødvendigt, at I alle medbringer.
Dit eget udstyr:
- Rummelig rygsæk
- Godt vandrefodtøj
- Vandrebukser eller vandreshorts
- Trøje eller T-shirt
- Jakke – f.eks. en skaljakke, softshell-jakke eller foret jakke
- Drybag til ekstra tøj (ca. 5-10L)
- Undertøj
- Strømper
- Alt efter vind, vejr og temperatur: hovedbeklædning (som hue eller kasket), handsker, halstørklæde og regntøj
- Pandelampe
- Lille drybag til toiletsager: tandbørste, tandpasta, vådservietter, deodorant, biosæbe, læbepomade, hårelastikker, briller/ekstra linser og papirlommetørklæder
- Spisegrej
- Drikkedunk
- Stor drybag til sovepose og liggeunderlag (ca. 15-20L)
- Sovepose (der passer til årstiden)
- Liggeunderlag (der passer til årstiden)
- Evt. udstyr som vandrestave, termokrus eller -kop, kompas, håndklæde og telt, hvis ikke I skal sove i shelter
Fællesudstyr:
- Toiletpapir og evt. en skovl
- Håndsprit
- Førstehjælpssæt og vabelkit
- Udstyr som økse, sav og multi-tool
- Foldekniv
- Brænde til bålet
- Mad (f.eks. opbevaret i en køleboks eller food jug)
- Vand til madlavning
- Bålgrej og stormkøkkenudstyr (som tændstål eller tændstikker, gryder, bålpander, kedler samt spatel eller tang)
- Underholdning (f.eks. et spil kort, en bold eller lignende)
- Solcellekit
- Powerbanks
- Grej som faldskærmsline, strips og karabinhager
Pak og lær
Når du har været afsted på din første fællestur med andre, er det en god idé at kigge nærmere på, hvilke af de ting du havde pakket, du reelt fik brugt. På den måde kommer du allerede efter én tur til at være meget skarpere på, hvad du skal pakke, eller måske netop undlade at pakke, til de kommende fælles vandreture. Det kan også være, at du i løbet af turen oplevede at mangle noget, som du helt sikkert vil have med i rygsækken næste gang. Uanset hvad bør du opfatte pakkeprocessen som en læringsmulighed, hvor du for hver tur bliver bedre og bedre til det.
Hvis du og dine vandrevenner skal afsted på en forfriskende vintertur eller planlægger en længere vandretur, så husk at tjekke vores andre pakkelister ud også.