Jagtknive

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Stort udvalg af robuste og skarpe jagtknive

Det er altid vigtigt at benytte det rette udstyr, når du befinder dig i naturen – og det gælder især, når du går på jagt. I denne sammenhæng er en god jagtkniv helt uundværlig og noget, som alle jægere bør investere i, før de tager på jagt.

Her på siden finder du et bredt udvalg af jagtknive og slagtesæt fra populære brands som Cold Steel, Gerber og Outdoor Edge, som kan hjælpe dig med at klare enhver skæreopgave i felten. Nedenunder kan du finde en guide, som giver tips og tricks til at finde frem til den bedste jagtkniv til dine behov.

Hvad er en jagtkniv?

En jagtkniv er kort sagt en kniv eller dolk, der er specielt designet til jagtbrug. Oprindeligt var jagtkniven en relativt lille kniv med en fast klinge, men de moderne jagtknive, der laves i dag, er typisk enten formede som en dolk eller som en foldekniv, hvor knivbladet låser sig sikkert fast, når det foldes ud.

Hvad karakteriserer en god jagtkniv?

En god jagtkniv skal være robust og skarp nok til at klare opgaver som at skære gennem skind og kød eller splitte knogler. Men vigtigst af alt skal den passe godt til den, der bruger den. Har du for eksempel små hænder, skal du passe på med at vælge en dolk, der er for stor til, at du kan håndtere den. Er dine hænder i en større størrelse, gør du klogt i at vælge en kniv, der har et tykt skaft og en robust karakter.

Hvis du allerede har dit jagttegn, ved du sandsynligvis allerede hvilken jagtkniv, du har nemmest ved at arbejde med. Er du derimod nybegynder, vil der gå måske gå et lille stykke tid, før du finder den bedste jagtkniv til dine behov.

Hvilke former for jagtknive findes der?

Jagtknive fås i forskellige størrelser og former, og nogle er designet til specifikke opgaver som opbrækning, flåning, partering og trofæbehandling. Du skal derfor være vågen, når du skal vælge din jagtkniv, så du ender med den, der passer bedst muligt til dine individuelle behov og præferencer.

Der findes grundlæggende to former for jagtknive: Jagtkniven, der er udformet som en dolk, og jagtkniven, der kan foldes sammen som en foldekniv. Fordelen ved at vælge en dolk som jagtkniv er, at den er mere robust, da bladet er fikseret. Desuden har en dolk en skarp knivspids, hvilket gør den god til at stikke eller prikke byttet med. Det smarte ved at vælge en foldekniv til jagtbrug er, at den kan foldes sammen til en kompakt, lille lommestørrelse, der er nem at transportere rundt.

Sådan vælger du den rette jagtkniv

Før du vælger din jagtkniv, skal du overveje, hvad du konkret skal bruge kniven til. Mange jagtknive kan bruges til det hele, men skal du kun bruge kniven til én specifik opgave, kan du med fordel tage følgende ting med i dine overvejelser.

Type knivblad

Det første, du bør overveje, når du skal vælge en jagtkniv, er hvilken type knivblad din jagtkniv skal have. Et knivblad er nemlig ikke bare et knivblad. De har forskellige udformninger, som er udviklet med forskellige, specifikke formål i tankerne, hvilket gør dem gode til nogle skæreopgaver, men mindre gode til andre.

De mest almindelige typer knivblade på jagtknive i Danmark er bugåbner, drop-spids og clip-spids. Du kan læse mere om de tre typer knivblade herunder:

Jagtknive med bugåbner

En jagtkniv med bugåbner er en slags jagtkniv med et lille indhak i bladet, der er specielt designet til at åbne bugen på nedlagt vildt. Når en jæger nedlægger et bytte, er det ofte nødvendigt at åbne bugen for at fjerne indmaden, så kødet ikke bliver ødelagt af bakterier. En jagtkniv med bugåbner gør denne opgave lettere og mere effektiv ved at have en specielt designet klinge, der gør det muligt at skære igennem bugvæggen med større præcision og mindre risiko for at beskadige kødet.

Jagtknive med drop-spids

En jagtkniv med en drop-spids er en slags jagtkniv, hvor spidsen af bladet er buet nedad eller “droppet”. Denne form på spidsen giver bedre skærekraft og kontrol, når du skærer eller snitter i vildt. Drop-spidsen er ofte bredere og mere buet end andre spidser på jagtknive, hvilket gør den ideel til partering af vildt og giver mulighed for at udføre mange forskellige typer snit og skæringer. Derudover kan den også bruges som et alternativ til en bugåbner.

Jagtknive med clip-spids

Skal du bruge en jagtkniv til mere detaljeret skærearbejde, som for eksempel trofæbehandling, så vil en jagtkniv med clip-spids typisk være det bedste valg. En jagtkniv med clip-spids er en slags jagtkniv, hvor spidsen er bred og flad, og ofte ligner en halvmåne eller en krog.

Jagtknive med clip-spids er kendte for at være alsidige og gode til en lang række jagtopgaver såsom at pelse byttet eller skære gennem tykke grene og kviste. Den flade spids gør det også muligt at udføre mere præcise skæreopgaver, såsom at skære små stykker af kød eller fjerne knuder fra tråd.

Udskiftelige knivblade

Nogle jagtknive har udskiftelige blade, og ofte kan du finde bladene i en samlet pakke og nemt udskifte dem efter dit behov. Du kan for eksempel vælge at investere i et komplet slagtesæt, som indeholder alle de typer af knivblade, du kan få brug for på en jagttur, så du er forberedt på enhver situation.

Vægt

En anden ting, du bør overveje, når du skal vælge din jagtkniv, er vægten. En god tommelfingerregel er, at du bør vælge så let en kniv som muligt, men hvor den stadig er tung nok til at håndtere opgaver som at skære gennem kød og knogler. Store, tunge jagtknive kan måske lette skærearbejdet en smule, men de er ikke sjove at slæbe rundt på, på en lang eller aktiv jagt. En jagtkniv som foldekniv er typisk lettere end en dolk.

Bladlængde

For mange jægere er en jagtkniv med en længde på 10 centimeter et godt udgangspunktl til en lang række skæreopgaver på vildt. Et kort blad er nemmere at håndtere end et langt, så hvis du hovedsageligt jager småvildt, kan du med fordel vælge en lille jagtkniv med bladlængde helt ned til 3 eller 4 centimeter. Så slipper du også for at bære på den ekstra vægt.

Bladmateriale

Knivblade på jagtknive er typisk lavet af enten kulstofstål eller rustfrit stål. Og der er fordele og ulemper ved begge dele.

Rustfrit stål er et hårdere materiale end kulstofstål, og derfor vil et knivblad af rustfrit stål ofte være mere modstandsdygtigt overfor slid og korrosion. Til gengæld gør stålets hårdhed, at bladet bliver sværere at slibe, hvorimod kulstofstål er nemt at slibe. Derudover vil knivblade af rustfrit stål aldrig ruste, mens kulstofstål kræver mere vedligeholdelse, hvis du vil undgå rust og korrosion.

Type skaft

Der er mange forskellige typer skaft, som en jagtkniv kan have. Skaftet er vigtigt for at give et godt greb, når du bruger jagtkniven, og kan også bidrage til jagtknivens generelle udseende og stil. Nogle af de mest almindelige typer skaft på jagtknive er lavet af træ, ben, plastik og gummi.

  • Træ: Et træskaft er en klassisk type skaft, der ofte er lavet af hårdttræ som valnød, rosentræ eller bøg. Træskaftet giver en behagelig følelse i hånden og et naturligt, rådt look til kniven.
  • Ben: Hvis du vælger en jagtkniv med et ben- eller elfenbensskaft, får du typisk en jagtkniv med et mere elegant udseende. Overfladen vil være blank og poleret, hvilket er behageligt at holde om, men til gengæld kan det blive glat i mødet med vand og fugt, hvilket udfordrer sikkerheden.
  • Gummi eller plastik: Mange jagtknive har gummi- eller plastikskafter, da de er mere robuste og skridsikre. Et skaft lavet af gummi eller plastik kan give en meget holdbar overflade, der er nem at rengøre og tåler fugt, hvilket gør disse skafter populære til jagt i våde eller udfordrende miljøer.

Ofte vil det rette skaftmateriale afhænge af dig og dine præferencer. I starten kan det derfor være en god idé at prøve nogle forskellige typer af for at afgøre, hvad der føles bedst i din hånd.

Hvem kan købe en jagtkniv?

Reglerne for køb og besiddelse af jagtknive varierer fra land til land. Som udgangspunkt kan alle myndige personer i Danmark købe en jagtkniv, men du skal være i besiddelse af et jagttegn for at have lov til at bruge kniven. Og du må desuden kun bruge kniven i forbindelse med dét, den er skabt til – nemlig jagt. 

Knivloven er dog anderledes i Danmark end i mange andre lande, og derfor bør du altid købe dine jagtknive hos en dansk forhandler som Friluft.dk, så du kan være helt sikker på, at du ikke kommer til at overtræde loven ved en fejl.

Hvorfor bør jeg købe en jagtkniv?

Jagtkniven har mange fordele, og hvis du har et jagttegn, er der særligt tre gode grunde til, at du skal anskaffe dig en jagtkniv, før du tager på jagt.

Loven

Først og fremmest er du på den sikre side af loven, når du bruger en jagtkniv til jagt. Der findes mange lovmæssige bestemmelser for våbenbesiddelse i Danmark, og hvis du ikke overholder dem, risikerer du at få bøder eller miste dit jagttegn.

Sikkerheden

En kniv behøver ikke at være farlig. Men hvis du bruger en sløv kniv, der ikke er egnet til formålet, øger du sandsynligheden for, at der sker et uheld. Jagtknive er specielt udviklet til at kunne opbrække, flå og partere et dyr og vil derfor være det sikreste redskab til dette.

Effektiviteten

Jagt kræver kompetencer, og jo flere gange du gør det, jo mere effektiv og sikker vil du blive i processen. Du vil kunne spare dig selv for rigtig mange kræfter og frustrationer, hvis du på forhånd sikrer dig, at du arbejder med det rette udstyr, heriblandt den rigtige jagtkniv til opgaven.

Rengøring og vedligeholdelse

En god jagtkniv kan du få glæde af i mange år, hvis du passer godt på den. Det gør du bedst ved at følge tre grundlæggende råd:

Rengør din kniv efter brug

Din jagtkniv skal rengøres hver gang, du har brugt den. Du rengør kniven ved først at vaske den grundigt med vand og en mild sæbe. Hvis kniven er særligt plettet, kan du fjerne de værste pletter med en blanding af eddike og salt. Tør derefter kniven af med en blød klud, så der ikke kommer ridser på bladet.

Slib din kniv jævnligt

En sløv kniv er langt mere farlig end en kniv, der er skarp. Hvis du bruger en sløv jagtkniv til at opbrække, flå eller partere et dyr, risikerer du at miste grebet om skaftet og komme til at skære dig. Derfor bør du altid sikre dig, at jagtkniven er godt slebet, før du tager på jagt.

Opbevar den sikkert

Når du har brugt og rengjort din jagtkniv, skal den opbevares på et sikkert, rent og tørt sted. Og helst i en knivpose eller i et etui, der forhindrer ridser eller skader på klingen. Det er også vigtigt, at kniven opbevares ude af rækkevidde for børn og personer, der ikke har jagttegn, så der ikke sker uheld.