Jagtkikkerter

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Jagtkikkerter – få overblik og spot byttet

Det er klart, at det at finde byttet er omdrejningspunktet på en jagttur. Og samtidig er det også det mest udfordrende, lige meget om du er på drivjagt, anstandsjagt, pürschjagt eller en anden jagttype. Det rigtige udstyr kan dog gøre en stor forskel, og en jagtkikkert er noget af det mest effektive til at få øje på byttet.

Hvis du skal skifte hurtigere mellem kikkert og våben, kan det være en fordel at overveje en sigtekikkert, som du sætter på gevær eller riffel. Det er en monokikkert, og fordelen ved den er er, at du både kan kigge gennem kikkerten, sigte efter byttet og skyde på samme tid. Til gengæld ser du kun med ét øje, og det kan være sværere at spotte byttet på den måde, end hvis du har en almindelig jagtkikkert.

Vælg den bedste jagtkikkert til din tur

Der findes lige så mange forskellige jagtkikkerter, som der findes jagttyper. Herunder gennemgår vi nogle af de parametre, du skal holde øje med, når du skal finde den helt rigtige kikkert til jagt.

Objektivdiameter og forstørrelse

Når du ser på jagtkikkerter, lægger du sikkert hurtigt mærke til to tal: for eksempel 12×50. Det er henholdsvis forstørrelsen og objektivdiameteren. Forstørrelsen indikerer, hvor meget kikkerten forstørrer det, du ser – i førnævnte eksempel forstørres for eksempel fasanen på marken eller råvildtet i skoven 12 gange. Objektivdiameteren, i dette eksempel 50 cm, angiver, hvor meget lys der kommer gennem linsen. Jo større diameter, des mere lys, og jo mere lys, des større skarphed.

Det kan dog ikke altid betale sig at vælge den største forstørrelse og diameter til en jagtkikkert. Det giver mere vægt og en større kikkert, og her skal du overveje, hvor meget du vil bære rundt på. En stor forstørrelse kan også gøre det sværere at stabilisere kikkerten og dermed billedet gennem linsen, så som begynder bør du ikke starte for stort, men måske med en standardstørrelse på 8×40 eller 8×42 og gå op i størrelse, efterhånden som du bliver mere erfaren.

Porro- eller tagprismekikkert

Ligesom andre varianter har en kikkert til jagt enten en porroprisme eller en tagprisme. De to typer har forskellige måder at “rette op” på det billede, du ser gennem linsen, og det gør også en forskel for, hvordan både billedet og kikkerten ser ud. En porroprismekikkert er gerne større end en tagprismekikkert, og den giver ofte et mere klart billede. Til gengæld er en tagprismekikkert generelt lettere, mere slank i udseendet og mere modstandsdygtig over for slag og vand.

Fokuseringshjul

Fokuseringshjulet sidder mellem de to linser og skal gerne være brugervenligt, så du nemt og hurtigt kan justere fokuseringen på din jagtkikkert. Vælg mellem individuel fokusering og centerfokusering, som giver dig mulighed for henholdsvis at justere hver linse individuelt og begge linser samtidig. Der er fordele og ulemper ved begge dele – blandt andet er centerfokusering nemmere og hurtigere at indstille, mens individuel fokusering tætner bedre, så du får en mere dugfri og vandtæt jagtkikkert.

Her er det også relevant at kigge på nærfokus, som fortæller noget om, hvor tæt på du kan se vildtet gennem kikkerten, mens det stadig står skarpt. Dine behov for nærfokus afhænger blandt andet af, hvilken jagttype du skal bruge din jagtkikkert til.

Bruger du også din jagtkikkert til at kigge på fugle eller andet dyreliv, kan det være en fordel at vælge en model med et nærfokus på 3-4 meter. Så er du sikker på at få alle detaljer med, når du spotter den rigtige fugl eller kommer tæt på andet dyreliv, du vil se skarpt og tæt på.

Dugfri og vandtæt

Jagtsæsonerne ligger hovedsageligt i det våde efterår og den kolde vinter, og derfor er det praktisk med en vandtæt og dugfri kikkert. Det handler nemlig ikke kun om, at kikkerten bliver våd af regn – den kan også dugge indvendigt, når den varme kikkert møder den kolde luft, og det gør det noget nær umuligt at se gennem linserne.

Vandtæthed er også væsentligt, så du ikke skal bekymre dig om fugtighed og vand, hvis du for eksempel taber kikkerten i et spring over et vandløb, lægger den fra dig for at fylde vandflasken eller lignende.

Afstandsmåler

Nogle jagtkikkerter har indbygget afstandsmåler, så du hurtigt kan bedømme, hvor langt du er fra byttet, træer eller andre genstande i naturen. Det er en fordel, hvis du skyder på lang afstand eller bare vil tage usikkerheden ud af ligningen, lige meget hvor lang afstand der er.

Der findes en række forskellige afstandsmålere, du kan bruge sammen med din kikkert. Er du specifikt ude efter en jagtkikkert, der giver dig mulighed for at måle afstanden uden brug af en separat afstandsmåler, kan du se vores kikkerter med afstandsmåler, der især er praktiske til langdistanceskydning.

Jagttype

Plejer du at tage på anstandsjagt? Pürscher du? Eller er klapjagt måske din foretrukne jagttype? Det kan nemlig gøre en forskel for, hvilken jagtkikkert du skal vælge. Sidder du og venter på, at byttet kommer tæt nok på dig, behøver du måske ikke en jagtkikkert med den største forstørrelse, mens du på en jagt, hvor du skal danne dig et overblik på længere afstand, har brug for en kikkert med noget længere rækkevidde.

Vægten spiller også en vigtig rolle i de forskellige jagttyper. Vælg en let kikkert til jagt, hvis du skal bære rundt på den i lang tid, og prioriter nogle af de andre parametre, hvis du kun lejlighedsvist skal have den frem fra oppakningen for at tage et vue over omgivelserne.

Du kan også kigge vores samlede udvalg af kikkerter igennem, hvis du er ude efter en anden type end vores jagtkikkerter – for eksempel vores udvalg af skumringskikkerter, som er lavet til lav belysning, hvis du skal på jagt i de tidlige morgentimer eller sene aftentimer.

Udvalgte jagtkategorier

JagttøjJagtbukserJagtjakkerJagttrøjerJagtskjorterJagtvesteJagthatteJagthandskerJagt-T-shirtsJagtshortsJagtregntøjJagtstøvlerJagtgummistøvlerJagtundertøjJagtstrømperTasker & rygsækkeTermokander og termoflasker