Outdoor økser

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Økser til outdoor-livets mange aktiviteter

Outdoor-aktiviteter kræver det rigtige udstyr, og en økse hører for manges vedkommende til standardudstyret sammen med grej som praktiske knive, multi-tools og rygsække og tasker. Økser findes i adskillige varianter og prisklasser, alt efter hvad du har brug for af størrelse, funktioner, materialer og lignende. Du kan nemlig få dem med øksehoveder i stål i forskellige kvaliteter og økseskafter i for eksempel stærkt, holdbart træ, stål eller komposit, og de kommer alle i forskellige størrelser og former.

I forhold til prisklasser kan du sagtens finde en billig økse i god kvalitet i vores sortiment, da vi kun vælger gode, kvalitetsrige produkter. Et godt eksempel er vores Hultafors økser, hvor du blandt andet kan vælge en håndsmedet/håndlavet økse, som er mere holdbar end en støbt en, og både lange og korte modeller med store og små øksehoveder.

Er du ude efter billige økser, kan du holde øje med vores tilbud, så du kan få en endnu bedre pris på din økse. Lige meget hvad er en kvalitetsrig model et godt valg: Vælger du den helt rigtige, kan du nemlig bruge den samme til flere forskellige formål de næste mange år.

Hav for eksempel en lille økse med på camping eller vandretur med overnatning, som du både kan bruge til at hugge småt brænde til aftenbålet eller sætte en bivuak op med. Du kan endda også bruge den til madlavningen. Kig vores udvalg af økser igennem og se, om der ikke er en model til en god pris, som du kan bruge.

Forskellige øksetyper: Vælg den rigtige for dig

Den bedste økse for dig, der vandrer, er ikke nødvendigvis den samme for din nabo, der fisker, eller din ven, der går på jagt – det hele kommer an på formålet, og derfor bør du tænke grundigt over, hvad du har brug for. Vores udvalg omfatter blandt andet håndøkser, skovøkser, flækøkser og snedkerøkser, og de har alle forskellige egenskaber og fordele, der gør dem ideelle til bestemte formål.

Når du skal finde ud af, hvilken type der er den bedste til dine behov, skal du først og fremmest tænke over typen samt størrelsen på både skaft og øksehoved. Og så er det vigtigt at have in mente, at en lille økse sagtens kan have et langt skaft, mens en stor økse godt kan have et kortere skaft, da det giver forskellige fordele.

Længde på skaftet

Den bedste længde på et økseskaft afhænger både af størrelsen på hovedet og det formål, øksen skal bruges til. Et kortere økseskaft kan give dig mere kontrol over øksen, mens et længere skaft giver dig mere slagkraft. Du skal derfor finde den helt perfekte mellemting mellem kraft og præcision. Det handler blandt andet om at overveje, hvor god og erfaren du er med en økse, og om du overhovedet har brug for den ekstra slagkraft, et langt skaft giver.

Du vil desuden se både helt lige økseskafter og buede skafter. Der er delte meninger om, hvilken form der er den bedste, så medmindre du skal have en tveægget økse, hvor skaftet oftest er lige, er der ikke nogen grund til at tænke for meget over det. Nogle kan bedre lide følelsen af et buet økseskaft, mens andre føler, at et lige skaft er mere præcist til for eksempel brændehugning.

Størrelse på øksehoved

Det er især vægten, der er vigtig, når det kommer til størrelsen på øksehoveder. Jo større hoved, jo højere vægt. Det betyder dog ikke, at du skal gå efter det tungeste med det længste skaft – det er nemlig ikke altid den mest anvendelige til dit formål. For eksempel er et tungt øksehoved en fordel, hvis du skal hugge store stykker brænde eller fælde mindre træer, men det er ikke en fordel, hvis du skal have øksen med på vandretur.

Når du kigger på øksehoveder, handler det faktisk ikke kun om størrelsen, men også om formen på dem. Nogle har en buet æg, mens andre har en flad, og vinklen på selve æggens spids varierer også fra en øksetype til en anden. For eksempel vil en snedkerøkse, der bruges til blandt andet træformning, have et øksehoved med flad æg, mens en håndøkse har en buet æg.

Forskellige øksetyper

Som vi efterhånden har slået fast, er det vigtigt at vælge den øksetype, der bedst kan afdække dine behov.

Hvis du skal lave brænde ved at kløve træ er en flækøkse/kløveøkse klart at foretrække. Denne øksetype fås både i mindre varianter, der er perfekte til tørt brænde til pejsen, og større varianter, der er ideelle til at flække seje træstykker. Uanset størrelsen er det øksetypens smalle kileformede hoved, der gør den så velegnet til at kløve træ.

Skal du derimod fælde træer, skal du vælge en skovøkse, der også kaldes en fældeøkse. Typens lange, smalle skaft giver et godt sving med god slagkraft. Selvom den er helt perfekt til træfældning, kan denne øksetype også bruges til lettere brændehugning, shelterbygning og lidt grovere præcisionsarbejde.

Snedkerøkser er på grund af deres flade æg og hoved, der er langt, lige, tyndt og giver et skarpt indsnit, rigtig gode til præcisionsarbejde. Så hvis du holder af at arbejde med træ i dit værksted, er denne type et godt valg. Den har nemlig et udtag ved hovedet, der gør, at du let kan holde den lige over æggen, hvis du skal bruge den til skærearbejde i forbindelse med træformning.

Hvis du går på jagt i din fritid, vil vi anbefale, at du retter blikket mod vores jagtøkser. Denne type har et specielt udformet, afrundet baghoved. Denne såkaldte flånakke samt øksens middelvægt gør den ideel til at flå dit jagtbytte. Samtidigt kan jagtøkser også bruges i forbindelse med det skovarbejde, der kan opstå på en jagttur. Det kunne for eksempel dreje sig om lettere træfældning eller stirydning.

Håndøkser eller mini-økser, som de hedder i folkemunde, er praktiske at have med på outdoor-tur, da du kan bruge dem til mange forskellige ting. For eksempel til at hugge mindre brænde eller lave stegespid til din bålmad. Mange håndøkser er så små, at de kan håndteres med én hånd samt pakkes i rygsækken eller bæres i et bælte, mens du er på farten. Øksetypes lille størrelse, lave vægt og lette håndterbarehed, gør den velegnet til oplæring af børn eller voksne, der føler sig usikre i øksebrug.

Hvis du lever et aktivt outdoor-liv er en outdoor-økse lige sagen. Denne type friluftsøkse, der kendes under mange navne og dermed nogle steder sælges som en spejder-, lejr- eller vildmarksøkse, er lige nummeret større end en håndøkse, men er på samme et godt all-around stykke værktøj at have med i oppakningen. Dens lidt længere skaft giver den kompakte ønske en større slagkraft end en håndøkse.

Tilkøb til din økse

Det er vigtigt, at du passer godt på din økse, og det gør du blandt andet ved at vedligeholde den og beskytte den med en såkaldt økseholder, økseskede eller ægbeskytter. Ofte følger der noget med til din økse, men du kan også tilkøbe det.

Det kan også være en idé at købe slibesten til din økse. Når du skal slibe en økse, skal du huske at starte med den grove side og skifte til den fine, og du bør altid bruge vand, så arbejdet glider lettere. Sidst men ikke mindst skal du huske at vedligeholde øksen ved at tørre hovedet af og smøre det med anti-rust olie efter brug og give skaftet linolie en gang imellem.

En af grundene til, at økser er meget holdbare, er, at du kan udskifte skaftet, så selve øksen holder længere. Du kan enten selv gøre det eller få en professionel til det, og så er den klar til endnu flere års hårdt arbejde.